Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-mail: nemmegyakresz@gmail.com

 

Telefonszám: 06 20 345 14 89

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

l5e

(fazekas jános, 2017.04.19 12:24)

milyen jogositvány kell az L5E besorolásu járműhöz ??

Re: l5e

(Mester Imre, szakoktató, 2017.12.18 00:37)

Kedves János,

Két leírást linkelek:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Gepjarmu_vezetoi_engedely20091202.html

http://mogi.bme.hu/TAMOP/jarmuipari_teszteles_es_jovahagyas/ch08.html

Remélem, ezekből összerakja, hogy a triciklijéhez önnek milyen vezetői engedélyt kéne letennie.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Behajtás engedéllyel

(Béla, 2013.02.21 14:13)

Kedves Imre!

Autómmal mindkét irányból behajtani tilos táblával jelölt területen parkoltam. (Mindkét irányból behajtani tilos tábla, alatta kivéve engedéllyel, alatta 8-16-ig, alatta munkanapokon)

Behajtási engedéllyel rendelkezem, minden nap itt parkolunk, ez a cég székhelyéhez tartozó magánterületről van szó.

A közterület felügyelet megbírságolt, mert adott napon nem volt látható az engedély. Sajnos valóban le volt esve a padlóra.

A közig eljárásban nem vezethetek elő semmit. Nem ismertem el a szabálysértést a büntetés befizetésével.

A szabálysértési eljárást megkezdődött. Itt azonban már a felvetésben arra hivatkoznak, hogy az engedélynek jól látható helyen kell lennie, de jogszabályi hivatkozást nem közölnek, és jópár órás keresés árán sem találtam ide vonatkozó jogszabályt. Védekezhetek-e azzal, hogy az autónak állandó (sorszámozott, de rendszámra nem utaló) engedélye van, tehát engedéllyel hajtott be és várakozott az adott területen akkor is, ha a várakozás idején ez nem volt jól látható? (Tekintettel arra, hogy az engedély az utasülés előtt a padlón feküdt...)

Segítségét köszönöm!

Re: Behajtás engedéllyel

(Mester Imre, szakoktató, 2013.03.29 17:47)

Kedves Béla!

Vélelmezem, hogy "a gépkocsinak állandó (sorszámozott, de rendszámra nem utaló)" engedélye megegyezik a mozgáskorlátottak parkolási igazolványa által feljogosított engedéllyel (csak erre vonatkozóan tájékoztatott), azaz egyúttal a jogszabály előírása szó szerint értendő:

218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet
a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról

8. § (1)24 Használatkor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. Az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni.

Valamint megjegyezném a következőket:
8. § (4) Az igazolvány nem adható át használatra az arra jogosulatlan személynek. A jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet. Amennyiben a jogosult maga él vissza az igazolvány biztosította kedvezményekkel, az igazolványt vissza kell vonni és a visszavonástól számított egy évig részére új igazolvány nem állítható ki. Ezt a tényt a nyilvántartásban fel kell tüntetni.

13. § (1) Ez a rendelet 2004. július 1-jén lép hatályba.
(5) Ez a rendelet az Európai Közösségek Tanácsának a fogyatékos személyek parkolókártyájáról szóló 98/376/EK ajánlásával összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

3. számú melléklet a 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelethez
A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa

A hátlap jobb oldalán a következők szerepelnek:

- az „az igazolvány tulajdonosa a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben (KRESZ) meghatározott kedvezmények igénybevételére jogosult” szöveg

- a „használatkor az igazolványt a jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja ellenőrzés céljából tisztán látható legyen” szöveg.

Tehát ön olvashatta a szöveget (hátlap), olvashatott napisajtót hasonló esetekről, mégsem gondoskodott arról, hogy a megfelelő módon legyen elhelyezve az igazolvány.

Én nem vagyok mozgáskorlátozott, nem is szállítok mozgáskorlátozottakat, mégis csak 5 percbe telt, hogy megtaláljam a vonatkozó jogszabályt, mely itt található:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300218.KOR

Erről az oldalról kiindulva kerestem (további jogszabályok láthatóak):
http://www.szocialis_ellatasok.abbcenter.com/?id=78497&cim=1

"a cég székhelyéhez tartozó magánterületről van szó."
Magánterületen nem bírságol a közterület-felügyelet.

Kesze-kusza történet, én úgy látom, hogy ön sem igazán érti azt amit leírt, én pedig végképp nem. Igazából azt nem értem, ön például hogyan gondolja komolyan, ésszel is gondolkodva, hogy jogosult ezen igazolvány "használatára".

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Re: Re: Behajtás engedéllyel

(chrissinia, 2017.10.24 17:08)

Tisztelt Uram!

Hasonló eset történt nálam is. A cég székhelyéhez tartozó, vagy amellett lévő, vélhetően nem magánterületként, hanem közterületként nyilvántartott, "Mindkét irányból behajtani tilos - Kivéve engedéllyel" táblával ellátott területen parkoltam.
Engedélyem van, szintén sorszámozott, de leesett az autó padlójára, ahogy az előttem szóló is írta. Felvilágosítom Önt, hogy ez nem megegyező a Mozgáskorlátozottak Igazolványával. Ez egy másik fajta engedély, melyet a cégtől kapott minden kolléga, aki igényelte.
Kerékbilincset kaptam, melynek a díját a helyszínen kifizettem. Az intézkedő férfit kértem, hogy ne büntessen meg, és megmutattam az engedélyemet, de nem érdekelte. És nem figyelmeztetett arra, hogy számíthatok még további büntetésre is, azaz hogy fel fog jelenteni a rendőrségen...
Ezek után másfél évvel (!) kaptam egy rendőrségi bírságot ugyanezen jogcímen, feljelentés alapján. Kérdezem én, hol itt az igazság?
A behajtani tilos táblát azért tették fel, hogy illetéktelenek ne parkolhassanak ott...vagyis azért, hogy nekem és a kollégáimnak legyen parkolóhelye. Nem pedig azért, hogy velünk szúrjanak ki. Szerintem kellene erre külön paragrafus, hogy akinek van engedélye, de nem tette jól látható helyre, az bemutathassa az illetékes hatóságnak az engedélyt, így mérsékeljék vagy eltöröljék a bírságot. (Másik megoldás az lenne, ha nyilvántartanák a rendszámokat.)

Re: Re: Re: Behajtás engedéllyel

(Kedves Chrissinia, 2017.12.18 00:16)

Logikus, hogy míg a mozgáskorlátozottak engedélyeiről van, de az önök behajtási engedélyéről nincsen, nem lehet adatbázis, így az engedélyt jól látható helyen kell elhelyezni.

”A cég székhelyéhez tartozó, vagy amellett lévő, vélhetően nem magánterületként, hanem közterületként nyilvántartott, "Mindkét irányból behajtani tilos - Kivéve engedéllyel" táblával ellátott területen parkoltam.”
-- úgy érzem, nem egészen világos még önnek sem, hogy milyen területen parkolt. Talán kérdezze meg a céget, ahol dolgozik, hogy a területet ki kezeli, és az ön engedélye érvényes-e oda is. Én távolról szemlélem az eseményt,fogalmam sincs hol történt pontosan.

”Kerékbilincset kaptam, melynek a díját a helyszínen kifizettem. Az intézkedő férfit kértem, hogy ne büntessen meg, és megmutattam az engedélyemet, de nem érdekelte. És nem figyelmeztetett arra, hogy számíthatok még további büntetésre is, azaz hogy fel fog jelenteni a rendőrségen...”
-- az egy állítás, hogy a közterület-felügyelő nem figyelmeztette.

„A behajtani tilos táblát azért tették fel, hogy illetéktelenek ne parkolhassanak ott...vagyis azért, hogy nekem és a kollégáimnak legyen parkolóhelye. Nem pedig azért, hogy velünk szúrjanak ki.”
-- a behajtani tilos táblát valamiért oda helyezték. Nem valószínű, hogy kizárólag az önök érdekében. Vélhetően ... . De az ügyben kevés konkrétum hangzott el.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Quad

(Klaudia, 2012.03.27 13:21)

Kérdésem a következő !
Adott egy 400ccn-es quad,melynek forgalmiában 14kW szerepel és L7E besorolású!
Hivatalos megnevezése Négxkerekű motoros tricikli ,14kWig A1 vagy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető!
1/75 KPMBM rendelet
A közlekedési hatóság szerint ez a kpmbm rendelet igazol engem,miszerint vezethetem a 14kWos quadomat B kategóriás jogosítvánnyal!
A rendőr szerint a forgalmiba irt L7e besorolás és a 14kW nem számít,hiszen 400ccm-es és ezt kell figyelembe venni,így feljeneltés!
Most akkor hogy is van ez?

Re: Quad

(Mester Imre, szakoktató, 2012.05.22 01:54)

Kedves Klaudia!

Quad: a külön jogszabályban

- L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár vagy

- L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár,

amely nyitott utasterű, kormányműve nem áttételes és a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel van felszerelve.

Mopedautó:
a külön jogszabályban L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár, amely zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel van felszerelve.
(Beiktatta: 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 28. § (3). Hatályos: 2010. I. 1-től.)


Tehát az ön járműve a forgalmi engedély szerint négykerekű motorkerékpár (L6e bejegyzés esetén vezethetné), mely "B" kategóriás vezetői engedéllyel nem vezethető. Ehhez legalább "A korl." vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, hiszen az "A1" alkategória 125ccm-es és 11kW-os teljesítmény korlátját a 400ccm hajtómotor térfogat és a 14kW teljesítmény meghaladja.

Milyen vezetői engedéllyel vezethető? ("A korl.")

Az "A" korlátozott kategóriába tartozó járművek "A" korlátozott vagy "A" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethetők.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Re: Re: Quad

(Molnár Tamás, 2014.08.19 16:17)

Tiszteletem és ha az a quad 50ccm akkor B kat jogosítványommal vezethető közúti forgalomban ? És szállítható személy az itt megfogalmaztt 54 * 9. Bekezdés szerinti? http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM#lbj398param

Re: Re: Re: Quad

(Mester Imre, szakoktató, 2014.08.19 18:30)

Kedves Tamás!

( II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak )


Elevenítsük fel a Quad fogalmát,

r/2. Quad: a külön jogszabályban

- L6e járműkategóriába sorolt könnyű négykerekű segédmotoros kerékpár vagy

- L7e járműkategóriába sorolt négykerekű motorkerékpár,

amely nyitott utasterű, kormányműve nem áttételes és a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel van felszerelve.


... a segédmotoros kerékpár fogalmát,

r) Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.

... végül vezessük le a személyszállításra:

54. § (9) A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte.

...

Re: Re: Re: Re: Quad

(Mester Imre, szakoktató, 2014.08.19 18:32)

...
A forgalmi engedélyben, azaz a hatósági engedélyben szereplő számú személyt szállíthat (önmagát is beleértve):
( Európai Közösség (EK) által kiadott típusjóváhagyás )

A 2009. április 1-jét követően használatba vett (hazánkban újként vásárolt, újként / használtként külföldről behozott) négykerekű segédmotoros kerékpárok tehát csak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel vehetnek részt a közúti közlekedésben. A törvényi előírás alapján a 2009. április 1-jét megelőzően használatba vett négykerekű segédmotoros kerékpárok 2009. július 1-je után érvényes hatósági engedély és jelzés nélkül nem vehetnek részt a közúti közlekedésben.


Az Európai Közösség (EK) által kiadott típusjóváhagyás előtt így volt meghatározva,

Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége 45 km/óránál nem nagyobb, és saját tömege legfeljebb 350 kg.”

és a többi kategóriát egybevéve ma már így:

Robogó - Kategóriák

Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.


### L1e kategória ###

kétkerekű járművek legfeljebb 45 km/óra tervezési sebességgel, amelyben a motor:

- hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, belső égésű motor esetében, vagy

- legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.


### L2e kategória ###

háromkerekű járművek, legfeljebb 45 km/óra tervezési sebességgel, amelyben a motor:

- hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, ha szikragyújtású, vagy

- legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW, egyéb belső égésű motor esetében, vagy

- legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.


### L3e kategória ###

kétkerekű oldalkocsi nélküli járművek, melyek

- 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral vannak ellátva, és/vagy

- a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/óra.


### L4e kategória ###

kétkerekű oldalkocsis járművek, melyek

- 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral vannak ellátva és/vagy

- a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/óra.


### L5e kategória ###

háromkerekű triciklik, azaz három szimmetrikus elrendezésű kerékkel rendelkező járművek,

- amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral vannak ellátva és/vagy

- a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/óra.
...

Re: Re: Re: Re: Re: Quad

(Mester Imre, szakoktató, 2014.08.19 18:33)

...
### L6e kategória ###

könnyű négykerekű triciklik,

- amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg, elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét - és

- amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/óra, és

- amelyek motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, szikragyújtású motoroknál, vagy

- legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW, egyéb belső égésű motor esetében, vagy

- amelyek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.


### L7e kategória ###

négykerekű triciklik, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 400 kg (550 kg teherszállításra kialakított járműveknél) – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét - és

- amelyek legnagyobb hasznos motorteljesítménye legfeljebb 15 kW.

A kiegyenlítőmű nélküli hajtott tengellyel rendelkező L7e kategóriájú jármű esetében 40 km/óra sebességkorlátozás van érvényben.

#####
A vezetéséhez a külön jogszabályban meghatározottól eltérő vezetői engedély kategória előírása az L6e járműkategóriában:

- nyitott kivitelű, áttételes kormánymű nélküli, a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel kialakított kivitel („quad”) esetében legalább „A1” vagy „B” kategóriára érvényes vezetői engedély szükséges,

- zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel felszerelt kivitel („mopedautó”) esetében a „B” kategóriában érvényesített vezetői engedély szükséges.


Tehát a "B" kategóriás vezetői engedéllyel a segédmotornak számító Quad-okat vagy a mopedautót lehet vezetni.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Re: Quad

(Sziráczki Ferenc, 2016.05.27 08:58)

Kertes ház előtti parkolás.

(K.László, 2016.05.02 16:35)

A következő kérdésem lenne. A lakásom előtt áll folyamatosan a traffipax ezzel akadályozva a parkolást, állatába még a kapubejáróba is megáll egy második rendőr autó. A környékünkön csak az én lakásom előtt lehet szabályosan parkolni, és ezért engem és a szomszédokat ez meglehetősen zavar. Az lenne a kérdésem, hogy akadályozhatom e a traffipaxot, ha elé parkolok a kapubejáróba merőlegesen a közútra. Hátha ebből értenének, mert szép szóra nem ment eddig.

saját kapubejáró elötti parkolás

(Bettykeh, 2016.04.06 11:09)

Tisztelt Uram! Érdeklödnék hogy a saját kapubejáró elötti parkolás szabályairól. Egyik szomszédom éjjel nappal ott parkol a kocsijával, lusta betenni az udvarra. Gyakorlatilag csak nagyon mint egy pár centi van, a távolság a ház elött található árok, és a jármű között. Ennek következménye lett hogy bele csúsztam az árokba amikor felkerestem. Nem járdás oldal tehát járda nincs, de a kapu és kocsi között nincs távolság. Elmenni nem lehet.

broni@outlook.hu

(M.Gábor, 2015.06.05 17:58)

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 4 emeletes városi társasház bejárata előtt lehet-e parkolni?
A háznak csak gyalogos bejárati ajtaja van, az úttól (amelyek a többi társasházhoz vezetnek) egy az úttal egy szintben lévő kis beugró van, ahol elfér egy autó, sőt melette még gyalogosan is kényelmesen lehet közlekedni, így szemben állok a ház bejáratával, merőlegesen az úttal.
A minap felszólítottak a közterület-felügyelettől, hogy oda nem szabad parkolni. Nem tudom, nem találom, hogy milyen jogszabály vonatkozik erre.
Válaszát köszönöm!

atcgabor@gmail.com

(Gábor, 2015.05.15 19:06)

Kedves Imre!

Parkolási büntetést kaptam egy Renault Twizy-vel, ami L7E kategóriába tartozik. A jármű tesztvezetésen volt nálam és úgy tudtam, nem kell parkolójegyet vennem. Jogosan reklamálhatok a parkolási cégnél?

Köszönettel:

Gábor

Re: atcgabor@gmail.com

(Mester Imre, szakoktató, 2015.05.17 14:27)

Kedves Gábor,

Nem tudom, min alapul a feltételezése. Ha járdán állt meg, akkor a kivétel a kétkerekűekre vonatkozik. Az L7E nem kétkerekű, hanem négy, valamint nem "segédmotor/tricikli". mint a szintén négykerekű L6E, így utóbbira sem vonatkozik a kivétel.

Megállás
40. §
(9) A járdán a mozgásában korlátozott személy (vagy az őt szállító jármű vezetője) járművével, a betegszállító gépjármű, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, a kerékpár, a kétkerekű segédmotoros kerékpár és a kétkerekű motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.

A 41. §-ban sincs kivétel, a "Várakozás" szabályaiban.

(3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és – az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig – a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó.

(8) A sürgősségi orvosi ellátáshoz kiadott várakozási engedéllyel (161. ábra) megjelölt személygépkocsi vezetője – amennyiben a várakozás egyéb módon nem lehetséges –
a) a 15. § (1) bekezdése b) pontjában, és
b) a 40. § (8) bekezdése a), b) és d) pontjaiban
meghatározott rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja.

Jogosan nem reklamálhat a parkolási cégnél.

A jogszabály:
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=1732.269099

A kategóriákról

L1e
kétkerekű segédmotoros kerékpár legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amely
– hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 belső égésű motor esetében, vagy
– legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében

L2e kategória
háromkerekű segédmotoros kerékpár legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amely
– hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, ha szikragyújtású, vagy
– legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy
– legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.

L3e kategória
kétkerekű oldalkocsi nélküli motorkerékpár amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral van ellátva és/vagy a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/ó.

L4e kategória
oldalkocsis motorkerékpár amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral van ellátva és/vagy a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/ó.

L5e kategória
háromkerekű tricikli azaz három szimmetrikus elrendezésű kerékkel rendelkező jármű, amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral vannak ellátva és/vagy a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/ó.

L6e kategória
könnyű négykerekű tricikli amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét -, amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/ó, és
– amelyek motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 szikragyújtású motoroknál, vagy
– legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy
– amelyek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.

L7e kategória
négykerekű tricikli, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 400 kg (550 kg teherszállításra kialakított járműveknél), – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét – és amelyek legnagyobb hasznos motorteljesítménye legfeljebb 15 kW. Ezeket a járműveket háromkerekű tricikliknek kell tekinteni.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

deberecen miklós 6

(gönczi lajos, 2015.03.25 16:46)

A kapubejárónkra gyakran beállnak idegen személygépkocsival, az lenne a kérdésem ha parkoló őrt helyeznénk ki az mennyire szabályos mivel az közterület.

Re: debrecen, miklós 6 (kapubejárat)

(Mester Imre, szakoktató, 2015.03.26 10:35)

Kedves Lajos,

Akadályozzák a kapu előtt várakozó járművek a ki- és behajtást?

Felesleges őr, a közterület-felügyelet intézkedik ez ügyben, ha bejelenti. Mármint egy-egy járműre vonatkozóan. Aztán megszokják a módszert, esetleg kitehet egy erre utaló táblát (KF) is, ez a találékonyságán múlik. Az őr helyett javaslom a kamerát, bár mégis jobb az őr, mert a felvételek használatának jogi feltételei vannak, amit most nem idéznék pontosan. Az őr csak tájékoztathat tudomásom szerint, el nem járhat közterületen. És fotózhat.

Hiszen szabálysértésről van szó (a képeket nem oszthatja meg nyilvánosan, csak a hivatal felé), idézem:

Várakozás

41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

c)257 ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm

Kérjen tanácsot a polgármesteri hivatalban is.

Megállni nem tilos, csak várakozni. Viszont, ha megállnak a kapubejárat előtt és nem áll arrébb figyelmeztetésre (akadályozás), az is szabálytalan. Akár el is lehet szállítatni a járművet. Ha a templomba, sörözőbe, Kft.-hez érkezők állnak jellemzően a kapujuk elé, beszéljen az érintett vezetőkkel. Először tárgyalni érdemes.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »